perfumkowo24.pl

Nabiał – dlaczego warto pić mleko, jeść sery i jajka?

Nabiał – dlaczego warto pić mleko, jeść sery i jajka?

Nabiał – dlaczego warto pić mleko, jeść sery i jajka?

Jaja, mleko, sery, serki i jogurty są zdrowe, ale trzeba wybierać tylko te naturalne, bez chemicznych dodatków. W internecie przeczytamy wiele sprzecznych opinii wyrażanych przez wielbicieli nabiału lub jego przeciwników. Jak jest naprawdę? Warto jeść nabiał czy lepiej z niego zrezygnować? Jakie wartości odżywcze ma nabiał?

Jakie wartości odżywcze ma nabiał?

Mleko, sery, serki i jajka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy każdej komórki naszego organizmu. Nabiał zawiera również węglowodany (laktozę) i tłuszcz, w którym jest rozpuszczona witamina A, bez której nie wytworzy się rodopsyna, dzięki której rozróżniamy kolory i widzimy w ciemności. Nabiał zawiera sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (ryboflawiny), która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oka, łagodzi zmęczenie wzroku, zmniejsza nadwrażliwość na zbyt jasne światło i obniża ryzyko wystąpienia zaćmy.

Który nabiał jest najlepszy?

Wybierajmy tylko nabiał dobrej jakości, bez sztucznych dodatków, które mają poprawiać jego smak. Nie kupujmy modnych produktów bez tłuszczu, gdyż ten jest niezbędny, by mogły rozpuścić się w nim witaminy. Najlepsze są produkty nabiałowe, które mają jak najkrótszą listę składników. Jogurt powinien zawierać tylko mleko i bakterie, a wszelkie zagęstniki i mleko w proszku to tylko zbędne dodatki. Lepiej też zrezygnować z jogurtów smakowych, w których owoców jest bardzo mało, a zastępuje je chemiczny barwnik. Zamiast mleka wybierajmy jogurty, gdyż zawarte w nich białko jest szybciej trawione. Poza tym, jogurt ma więcej witamin, zwłaszcza kwasu foliowego. Zawiera bakterie fermentacji mlekowej, wspomagające pracę przewodu pokarmowego i regulujące trawienie. Jeśli z nabiału najbardziej lubimy sery żółte, kupujmy tylko te, które wytwarzane są wyłącznie z tłuszczu mlecznego. Jeśli w serze znajdzie się tłuszcz roślinny, staje się on produktem seropodobnym.

Najlepszy nabiał – zalety jajek

Jajko to bardzo cenny produkt spożywczy, gdyż zawiera wszystkie potrzebne nam proteiny, czyli białka. Nawet jeśli unikamy nabiału, po jajka musimy sięgać. Zawierają bowiem witaminę A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E oraz K. W jajku znajdziemy także cholinę, która odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Zawiera również dobry tłuszcz. Najlepsze są jajka od kur chowanych wolno, które mogły swobodnie biegać i jadły wszystko, co znalazły w ziemi. Taki rodzaju chowu i dobra dieta sprawiają, że jajka są pełne dobrych tłuszczów i kwasów tłuszczowych omega-3.

Czy nabiał może szkodzić?

Niektórzy ludzie nie mogą jeść nabiału, gdyż jego składniki im szkodzą. Najczęściej źle tolerowane są cukry (laktoza i galaktoza) oraz białka (alfa-laktoalbuminy i albuminy surowicy bydlęcej, beta-laktoglobulina oraz alfa-kazeina). Nietolerancja laktozy występuje wówczas, gdy organizm wytwarza zbyt mało laktazy, czyli enzymu niezbędnego do trawienia laktozy. Objawami nietolerancji laktozy są wzdęcia spowodowane nadmierną produkcją gazów, kurczowe bóle brzucha i wodniste biegunki.

Nabiał jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Wybierajmy produkty najlepszej jakości, by czerpać z nich jak najwięcej składników odżywczych.