perfumkowo24.pl

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Pieczywo i wyroby cukiernicze to podstawa tradycyjnej, polskiej diety. Większości z nas trudno wyobrazić sobie codzienne posiłki bez dodatku chleba, bułek czy wypieków. W ostatnim czasie pojawiło się jednak mnóstwo diet, wskazujących na negatywny wpływ glutenu na zdrowie. Stąd pytanie: czy powinniśmy nadal spożywać pieczywo i które jest najzdrowsze?

Miłość do pieczywa a gluten

Jak to jest z naszą miłością do pieczywa? Tradycyjnemu chlebowi, wypiekanemu na zakwasie trudno odmówić zalet. Pieczywo samo w sobie nie jest ani kaloryczne, ani szkodliwe dla zdrowego układu pokarmowego (wyjątkiem będą osoby z celiakią i innymi alergiami pokarmowymi). Problemem jest jednak pogarszająca się jakość produktów mącznych, dostępnych powszechnie w sieciach spożywczych i supermarketach. Przyspieszanie produkcji, rezygnacja z pełnoziarnistej mąki, masowe dodawanie spulchniaczy – oto najważniejsze problemy, z którymi muszą się zmierzyć miłośnicy zdrowego chleba.

Jakie pieczywo wprowadzić do jadłospisu?

W naszym jadłospisie powinniśmy uwzględnić chleb możliwie najwyższej jakości. Najczęściej kupujemy chleby pszenne. Dietetycy zgodnie przyznają jednak pierwszeństwo produktom wypiekanym z mąki żytniej. Chleb żytni syci, będzie więc wskazany dla osób odchudzających się i chcących obniżyć swój poziom cholesterolu. W następnej kolejności warto zdecydować się na zakup pieczywa razowego i tzw. pieczywa mieszanego (pszenno-żytniego). Coraz większą popularnością wśród konsumentów cieszą się chleby z dodatkiem pełnych ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego.

Najważniejszym składnikiem zdrowego pieczywa jest błonnik, witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz minerały (żelazo, mangan, miedź, cynk). W codziennym dostarczeniu tych składników pomoże najlepiej pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej, mąki gryczanej i mąki kukurydzianej. Do pełnego zestawu chlebów, bogatych w wartościowe składniki, warto dorzucić graham.

Pieczywo i wyroby cukiernicze – jak kupować mądrze?

Wbrew pozorom, zakup pełnowartościowego chleba nie jest łatwą sprawą. Większość z nas kupuje pieczywo, opierając się na zmysłach wzroku i zapachu. Niestety, intensywny zapach pieczywa i ładny wygląd (złoty kolor skórki, „pulchność”) mogą być naprawdę mylące. Wartość chleba leży przede wszystkim w jego składnikach a te nie zawsze są poprawnie opisane (lub nie mamy możliwości ich sprawdzenia). Kupując pieczywo powinniśmy zwrócić uwagę na:

 

  • skład chleba – im mniej spulchniaczy i środków konserwujących, tym lepiej,
  • kolor – należy unikać jasnego pieczywa oraz tzw. chlebów barwionych (czyli udających pieczywo ciemne bądź razowe),
  • konsystencję – pulchny nie znaczy zdrowy, „napompowanych” bułek i bochenków należy zdecydowanie unikać,
  • wagę – zdrowy, żytni bądź mieszany chleb jest ciężki i warto na to zwrócić uwagę

 

Istotną jest też kwestia terminu przydatności. Pieczywo z podejrzanie długim terminem spożycia może zawierać duże ilości konserwantów. Chleb zdrowy, wypiekany w możliwie naturalnych warunkach ma krótki termin przydatności do spożycia. Weźmy to wszystko pod uwagę planując naszą codzienną listę zakupową.