perfumkowo24.pl

Jak poznać popsute mięso?

Jak poznać popsute mięso?

Jak poznać popsute mięso?

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz częściej. Zaskakują nas informacje o myciu produktów przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Znajdujące się w naszych lodówkach mięso i wędliny tak naprawdę mogą mieć z prawdziwym mięsem niewiele wspólnego. Jak uchronić się przez jedzeniem nieświeżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Jak rozpoznać popsute mięso?

O co zapytać sprzedawcę, by nie kupić zepsutego mięsa?

Jeśli mamy wątpliwości co do jakości i świeżości mięsa, spytajmy sprzedawcę o producenta interesującego nas produktu. Należy raczej unikać mięsa z dużych zakładów. Surowe mięso w wielkich supermarketach jest namaczane w kadziach z konserwantami. Nasiąknięte utrwalaczami mięso długo zachowuje ładny kolor, nie wysycha, ale może nam zaszkodzić. Takie naszpikowane chemią mięso naszpikowane chemią ma zwykle bardzo długi termin przydatności do spożycia, więc sprawdzajmy go przed zakupem.

Jak powinno wyglądać mięso?

Mięso powinno mieć spójną konsystencję, a po naciśnięciu powinno szybko wracać do poprzedniego kształtu. Jeżeli mamy wątpliwości co do świeżości mięsa, obejrzyjmy je z bliska. Światło, którym oświetla się wyroby na ladzie może dawać złudzenie pięknej barwy i świeżości. Pamiętajmy, że mięso nie może być szare ani lepkie czy oślizgłe. Wieprzowina powinna mieć różowy, ale nie jednolity kolor. Brązowa lub sina barwa świadczy o tym, że mięso jest stare. Warto kupować mięso z kością, które nie może być szpikowane konserwantami. Do mięsa mielonego producenci często dodają gorsze gatunki mięsa i odpadki. Lepiej kupić mięso w kawałku i mielić je samodzielnie w domu. Kupowany przez nas drób powinien być jędrny i jasny. Przed zakupem powąchajmy mięso. Jeśli wyczuwamy coś, co jest nienaturalne, nie kupujmy tego.

Czego unikać podczas zakupów mięsa?

Nie kupujmy mięsa leżącego na tackach, jeśli nie jest ono odpowiednio zapakowanie. Drób, czerwone mięso i ryby przechowuje się w sklepowych lodówkach na jednorazowych tackach oklejonych folią. Między mięsem a tacką jest specjalna wkładka, która wchłania całą wilgoć z mięsa. Wszystko jest w porządku, jeśli ta wkładka jest po bokach zgrzana i nie wycieka z niej żadna substancja. Najczęściej jednak tego typu wkładki są ucięte, a chemiczna substancja miesza się z mięsem. Wkładka jest bowiem nasączona specjalną substancją pochłaniająca wilgoć (poliakrylan sodu). Poliakrylan sodu nie powinien mieć kontaktu z żywnością, gdyż może prowadzić do ciężkich zatruć.

Co nam grozi, jeśli zjemy popsute mięso?

Zatrute mięso jest poważnym zagrożeniem dla naszego układu pokarmowego. Znajdują się w nim bakterie salmonelli i E.coli, które mogą powodować poważne zakażenia żołądka i jelita grubego. Zatrute mięso może zawierać także larwy pasożytów, które doprowadzają nawet do śmierci. Nie spożywajmy mięsa, jeśli nie jesteśmy pewni, że jest dobre i świeże. Kupowanie mięsa może być trudne, gdyż sprzedawcy i duże koncerny prześcigają się w wymyślaniu rozmaitych metod, których celem jest odświeżenie jego wyglądu. Zwracajmy więc uwagę zapach mięsa, by nie zjadać czegoś, co może nam zaszkodzić.